Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 3 επισκέπτες και κανένα μέλος

Τίτλος δράσης «Διαθεματική προσέγγιση του ποιήματος «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Δ. Σολωμού μέσω της Λογοτεχνίας, της Ζωγραφικής και της Μουσικής και Δημιουργία ενός ψηφιακού Μουσείου για την παρουσίαση των έργων των μαθητών» με τίτλο:

 

 

"Ψηφιακό Μουσείο ποιήματος Δ. Σολωμού του 2ου Γυμνασίου Λέρου" 

 

1 η Φάση Το Ψηφιακό Μουσείο του ποιήματος Δ. Σολωμού του 2ου Γυμνασίου Λέρου αποτελείτο τελικό στάδιο της διαθεματικής προσέγγισης του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ΄ Γυμνασίου με τα γνωστικά αντικείμενα της Ζωγραφικής και της Μουσικής. Στην πρώτη φάση οι μαθητές/τριες κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Ν. Λογοτεχνίας ήρθαν σε επαφή με το Ι και ΙΙ απόσπασμα του Β΄ Σχεδιάσματος του ποιήματος του Διονύσιο Σολωμού «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι». Είχε προηγηθεί η ιστορική επισκόπηση των γεγονότων που αφορούσαν στην πρώτη και δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου, η οποία είχε ως κατάληξη την ηρωική Έξοδο των Μεσολογγιτών στις 10 και 11 Απριλίου του 1826. Στη συνέχεια ακολούθησε η γλωσσική και νοηματική εξομάλυνση του ποιήματος, κατά την οποία οι μαθητές/τριες κατέκτησαν σταδιακά το ιδεολογικό φορτίο λέξεων από τους στίχους του ποιήματος, απέδωσαν με γραπτό λόγο το πλήθος των εικόνων του και συνέγραψαν δικά τους πρωτότυπα κείμενα στο πλαίσιο της άσκησης της δημιουργικής γραφής.

2 η Φάση Κατά τη δεύτερη φάση οι μαθητές/τριες στο μάθημα των Καλλιτεχνικών κλήθηκαν να δημιουργήσουν δικές τους συνθέσεις με βάση στίχους και εικόνες του ποιήματος που τους ενέπνευσαν. Προηγήθηκε η επίδειξη σπουδαίων ζωγραφικών έργων σχετικών με τα γεγονότα της Εξόδου του Μεσολογγίου, όπως ο πίνακας του Θ. Βρυζάκη «Η Έξοδος του Μεσολογγίου». Συγκεκριμένα εργάστηκαν ατομικά ή ομαδικά πειραματιζόμενοι με διάφορες τεχνικές, όπως σχέδιο με μολύβι σε χαρτί και ζωγραφική με διάφορα υλικά σε χαρτί ακουαρέλας. Πολλοί επέλεξαν να φιλοτεχνήσουν χειροποίητες αφίσες με συνδυασμό μηνύματος και εικόνας, καθώς και ελεύθερες συνθέσεις με στοιχεία κολάζ, αξιοποιώντας τους στίχους του ποιήματος και φωτογραφικό υλικό, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο πολυτροπικά κείμενα.

3 η Φάση Στην τρίτη φάση οι δύο μαθητές του τμήματος Γ1, Γκούρας Σταύρος και Ελένης Στέλιος, εξασκήθηκαν στη μουσική απόδοση του Ι αποσπάσματος του Β΄ Σχεδιάσματος του ποιήματος «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», ο πρώτος αναλαμβάνοντας την ερμηνεία και ο δεύτερος τη μουσική εκτέλεση του.

Μετά την ολοκλήρωση όλων των φάσεων της διαθεματικής προσέγγισης τουποιήματος ακολούθησε η δημιουργία του ψηφιακού Μουσείου για την παρουσίαση των έργων των μαθητών» με τίτλο: «Ψηφιακό Μουσείο ποιήματος Δ. Σολωμού του 2ου Γυμνασίου Λέρου». Οι ψηφιακοί και παιδαγωγικοί στόχοι που τέθηκαν για τη δημιουργία του εν λόγω Μουσείου ήταν, πρώτον η εξάσκηση των μαθητών σε σύγχρονα εργαλεία μάθησης που εμπλουτίζουν τον ψηφιακό γραμματισμό τους, δεύτερον η βιωματική πρόσληψη απόμέρους των μαθητών/τριών του ρόλου του δημιουργού-καλλιτέχνη αλλά και του θεατή ενός μουσείου και τρίτον η παρουσίαση των έργων τους στην εκπαιδευτική και στην ευρύτερη κοινότητα, η οποία θα συμβάλει την εξωστρέφεια του σχολείου.

Στο Μουσείο εκτίθενται, ενδεικτικά, εκτός από τους πίνακες που δημιούργησαν οιμαθητές/τριες, και σημειώσεις από τα τετράδιά τους κατά τη διεξαγωγή του μαθήματος της Ν. Λογοτεχνίας, ενώ αναμένεται να προστεθεί με την σύμφωνη γνώμη των γονέων των μαθητών και το σχετικό βίντεο με τη μουσική απόδοσης του Ι αποσπάσματος (λόγω των έκτακτων υγειονομικών μέτρων και την επαναφορά της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δενκατέστη δυνατόν προς το παρόν). Ακόμη υπάρχουν τα δύο αποσπάσματα του ποιήματος «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», του σχολικού βιβλίου της Γ΄ Γυμνασίου, όπως επίσης παραλλαγές των δύο αποσπασμάτων από τον ποιητή Δ. Σολωμό, σχόλια του Πολυλά, του πρώτου εκδότη του Σολωμού, για την κατανόηση του κάθε Αποσπάσματος και το μεταφρασμένο κείμενο από τα ιταλικά σχέδια του Σολωμού. (Ψηφιακή Πηγή: Ανεμόσκαλα, Συμφραστικοί Πίνακες Λέξεων για Μείζονες Νεοέλληνες Ποιητές). Τέλος στο Μουσείο προστέθηκαν τρία βίντεο με την μελοποίηση των αντίστοιχων Σχεδιασμάτων του ποιήματος.

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί:

Παπαθανασίου Χρυσούλα ΠΕ02

Σπαντιδάκη Μαρία ΠΕ79.01

Χρυσανθάκη Χαρά ΠΕ08

Πρόσθετες πληροφορίες